Nepál megszorongatta Dél-Afrikát, de végül kiesett

2024. június 15. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem egyszer láttunk olyat ezen a világbajnokságon, mint ma: az első csapat alacsony célt állított fel, a második pedig a legvégén bukta el azt a kergetést, ahol pedig végig ők tűntek esélyesebbnek. Most Nepál állt a szerencsétlen oldalon, Dél-Afrika pedig a szerencsésen, így ők 100%-os teljesítménnyel fejezték be a csoportot.

Részlet Johannesburg belvárosából (illusztráció)Részlet Johannesburg belvárosából (illusztráció)

A kép szerzője: Adamina (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Először találkozott egymással története során (bármilyen formátumban) Nepál és Dél-Afrika, és mindjárt nagy tétje is volt ennek a találkozónak: az, hogy Nepál megőrizheti-e esélyét a továbbjutásra. Ehhez mindenképpen pontot kellett ma szerezniük, sőt, mivel az időjárás itt, Saint Vincent szigetén sokkal jobb volt, mint Floridában, kifejezetten győzelemre lett volna szükségük. Dél-Afrika viszont már korábban továbbjutott, ráadásul az sem számít, hogy első vagy második lesz a csoportban, mert ettől nem függ, hogy a Szupernyolcasban hova kerül: számukra már csak a becsület megőrzése volt a fő tét.

Nepál számára a legfontosabb hír lehetett, hogy végre megérkezett a csapathoz a hányattatott sorsú Szandíp Lámicsháne: a kiváló dobót néhány hónapja súlyos börtönbüntetésre ítélték feltételezett nemi erőszak miatt, de később a bíróság mégis felmentette, azonban az USA-ba nem kapott időben vízumot, így az amerikai meccseket ki kellett hagynia. Most, hogy a Karib-térségben vagyunk, ide már el tudott utazni: hát be is tették azonnal a csapatba, méghozzá Szágar Dhakál helyére. Szintén egy dobót cserélt dobóra Dél-Afrika: náluk Keshav Maharaj helyét vette át Tabraiz Shamsi.

Nepál a dobást választotta, mert mint mondták, számítanak a harmat megjelenésére a második félidőre. Eleinte viszonylag csendesen csordogált a meccs, de aztán a 3. játszmában elérkezett az első négyes, majd a negyedikben egy újabb, sőt, az első kapu is: a mostanában nem túl jó formában játszó Quinton de Kock ismét csak 10 ponttal kényszerült búcsúzni, miután visszaütött egy labdát a dobónak, Dípendra Szinh Airínak, aki el is kapta azt. Utána viszont a másik nyitó ütőssel, Reeza Hendricksszel sehogy sem bírtak a nepáliak, sőt, eleinte a 3. rendű Aiden Markrammal sem. Ők ketten először is az erőfölény végéig 38/1-re hozták föl a csapatot, ami nem néz ki valami erős eredménynek, de a meglepő igazság az az, hogy ez volt eddig a tornán Dél-Afrika legjobb erőfölénye! Utána a félidő felére már 57/1 volt az állás, de a végén a per egy könnyen megváltozhatott volna pár dobás múlva, csakhogy Hendrickst ekkor Kusal Bhurtel elejtette a mezőnyben. Viszont Bhurtel a következő játszmában dobóként javított, és kiejtette Markramot, majd nemsokára Heinrich Klaasent is. Hendricks közben szépen menetelt az 50-es felé, de nem lett meg neki, mert ő is hasonló kiesés áldozata lett, mint De Kock: dobta és elkapta Szinh Airí. A végén Tristan Stubbs pörgette még föl egy kicsit az eddigi lassú pontszerzést egy 18-ból elért 27-tel, de Dél-Afrika így is csak 115 futást tudott összegyűjteni.

Mint írtuk az elején, többször láttunk már olyat itt a vébén, hogy egy alacsony célt is sikerült megvédeni – ám azok az esetek, amikre céloztunk, mind a New York melletti pályán voltak, ez pedig itt annál ütősbarátabb volt, így Nepálnak igen jó esélyei mutatkoztak. Miután pedig Bhurtel és Ászif Sekh kapuvesztés nélkül, 5 határeseménnyel, 32 ponttal lehozta nekik az erőfölényt, még jobban elkezdhettek reménykedni a mindig igen lelkes nepáli szurkolók. A gyors dobók használata eddig nem jött be Dél-Afrikának, de ők még egy játszmát tovább próbálkoztak velük – aztán viszont jött a pörgetés, és ezzel jött Nepál végzete. A 8. játszmában Tabraiz Shamsi, a kínai stílusú balkezes pörgető Bhurtelt és a helyére jövő Rohit Paudelt is kiejtette! Bár ez önmagában még nem tűnt végzetesnek, sőt, Sekh és Anil Száh jópár játszmán át még a sebességet is növelni tudta, de miután egy újabb lassú dobó, Markram búcsúztatta Száhot, Nepál megtorpant. Lehet, hogy a rutin és az idegek hiányoztak nekik, de innentől kezdve szemmel láthatóan nehezebben gyűjtötték a pontokat, sőt, a 18. játszmában Shamsi ismét két ütősüket küldte le a pályáról! Az utolsó játszma előtt még így is bőven lett volna esély az ázsiai győzelemre, hiszen 8 pont hiányzott hozzá, sőt, két dobással a vége előtt már csak kettő – de Ottniel Baartmannak sikerült két nullásat dobnia, ráadásul a másodikból még egy kifutás is történt – így Dél-Afrika egyetlen futással győzedelmeskedett! Ez egyúttal Nepál búcsúját is jelentette a világbajnokságtól.


Alapból nem látható kép
×