Afganisztán az elődöntőben, Ausztrália nem!

2024. június 25. – Szerző: Krikettgalaxis

India. Még szép. Anglia. Mi sem természetesebb. Dél-Afrika. Nem meglepetés. Afganisztán. Miii??? Pedig igen, Afganisztán a negyedik elődöntős csapat a világbajnokságon, miután nem csak Ausztráliát, de most az utolsó meccsen Bangladest is felülmúlták, kiszorítva így a végső győzelemre is esélyes ausztrálokat a legjobb négyből! Ez eddig az afgánok valaha volt legjobb vébéeredménye, és még nincs vége!

A Bámiján-völgy, Afganisztán egyik különleges helyszíne (illusztráció)A Bámiján-völgy, Afganisztán egyik különleges helyszíne (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Történelmi lehetőség kapujában állt Afganisztán, elsősorban persze saját maguknak köszönhetően, de egy kicsit India is megsegítette őket néhány órával korábban: India ugyanis szintén legyőzte Ausztráliát, így biztossá vált, hogy itt, most egy akármilyen picike afgán győzelem elegendő lesz a továbbjutáshoz. De Banglades is köszönetet mondhat Indiának, ugyanis az imént említett eredmény nekik is meghagyta az esélyt – igaz, nekik ma nem lett volna elég egy akármilyen kicsi győzelem, csak egy nagy. Olyan 60 futás körüli (attól függ, pontosan mekkorák a pontszámok), vagy egy nagyjából 13 játszma alatt befejezett kergetés... De ha erre esetleg kevés esélyt láttak is még a bengáli szurkolók is, hát ha másért nem, de a tisztes búcsúért mindenképpen érdemes volt harcolniuk, hiszen eddig a Szupernyolcasban egyetlen pontjuk sem volt, és az elég csúnya lett volna, ha így is marad.

Ezen a Saint Vincent-i pályán eddig ezen a tornán minden mérkőzést az elsőként ütő csapat nyert meg, így talán nem is csoda, hogy Afganisztán most is az ütést választotta. De valószínűleg Bangladesnek sem volt ellenére dobással kezdeni, hiszen talán lélektanilag előnyösebb lehet, ha a kergetés során már tudják, hogy milyen gyorsan kell befejezniük a kergetést, ha tovább akarnak jutni. A szél, ahogy mostanában a karibi meccseken mindig, most is fújdogált (24 km/h), és az előrejelzések nem zárták ki azt sem, hogy jön majd egy kis eső is.

Afganisztán változatlan csapattal állt ki legutóbbhoz képest, Banglades viszont kettőt cserélt: Dzsáker Álí és Máhedí Hászán kimaradt, helyettük pedig Szaumja Szarkár és Tászkin Áhmed játszott.

Mint emlékezhetünk rá, az afgán nyitó pár, Rahmánulláh Gurbáz és Ibráhim Zadrán már három alkalommal is százados társulást alkotott ezen a világbajnokságon. Most ugyan a legelején elég jól le sikerült őket korlátoznia a bengáli dobóknak (4 futás + 1 extra két játszma alatt), de utána lassacskán följebb tudták tornászni az ütési arányukat. Igaz, az erőfölény végén még csak 27 pontja volt a csapatnak, ami nem sok, de legalább kaput nem vesztettek – igaz, ehhez egy elejtett elkapás is hozzájárult a rövid fedezet Táohíd Hridaj részéről. Utána viszont még egy kicsit tovább javult az afgán játék: jött egy – ma amúgy ritka vendég – hatos is, így a félidő felénél 58/0 volt az állás. A százas társulás azonban ma nem lett meg a párnak: a 11. játszmában Zadrán kiesett, ki másnak, mint a legújabb feltörekvő bangladesi sztáresélyesnek, Risád Hoszennek a pörgetéséből? Utána Tászkin Áhmed egy szűz játszmát is ledobott: a helyzet kezdett egyre tetszetősebbé válni az ausztrálok számára. Gurbáz végül 43 futásig vitte, majd őt is Risád ejtette ki, aki még ugyanabban a játszmában Gulbadín Naibot is búcsúztatta: mindezeknek és néhány újabb kapunak is köszönhetően 18 játszma után még 100 pontja sem volt az afgánoknak. Ezen azért Rásid Hánnak két, utolsójátszma-beli hatossal annyit sikerült szépítenie, hogy a 115 azért meglett a végére: ez azonban így is kevésnek érződött, bármilyen jó dobókkal is rendelkezik az afgán válogatott.

De hoppá, a szünetben megjött az eső! Méghozzá egy elég intenzív zápor, ám legalább hamar véget ért, így játszmák nem vesztek el. Banglades továbbjutásához így az kellett volna, hogy 12.1 játszma alatt kergessék le a célt, esetleg pár dobással lassabban, ha a végén egy határesemény segítségével több ponttal lépik túl azt. Litan Dász pedig mindjárt az elejétől kezdve megmutatta: nem olyan legények ők, hogy feladják, bármilyen nehéz cél is tornyosul előttük! Első játszmabeli négyesének és hatosának köszönhetően máris 13/0 volt az állás: ha így haladnak tovább, ez bőven elég lesz! De nem haladtak így. Előbb Tándzsid Hászán esett ki Dász mellől a 2. játszmában, majd a harmadikban Navín ul-Hak kétszer egymás után lecsapott: ezt Nádzsmul Hoszen Sánta és Szákib ál-Hászán bánta. A 4. játszma közepén, 23:15 táján újabb eső érkezett, de ez is rövid volt, így még mindig nem vesztek el játszmák. 5 játszma után biztossá vált, hogy lesz ma eredmény: ez egy kis megkönnyebbülést okozhatott az ausztráloknak, hiszen egy esetleges elmosott meccs is az ő kiesésüket okozta volna. Az pedig még nagyobb megkönnyebbülés lehetett nekik, hogy az állás 43/3 volt, ami a DL-eljárás alapján Banglades győzelmét jelentette volna, ha most vége lett volna a meccsnek. De aztán lassult az ütőjáték, és például a 7. játszma végén már Afganisztánnál volt az előny a DL alapján, 10 játszma után viszont a 77/5-ös állás azt jelentette, hogy ha Banglades 13 dobásból 39 futást szerez, továbbjut! Erre azonban esélyük sem volt, Rásid Hán ugyanis a már meglevő kettője mellé újabb két kaput szerzett, a pontszerés pedig tovább lassult. A változatosság kedvéért ezek után jött egy újabb esőszünet: most már azonban elveszett egy játszmányi idő, a cél pedig 114-re módosult. Mivel azonban az állás 81/7 volt, már egyáltalán nem volt olyan egyértelmű, hogy ez meglehet a végére, hiába volt még sok idő így is. A továbbjutás már elúszott Banglades számára, de Ausztrália még izgulhatott. A 16. játszmában Litan Dász megszerezte a maga 50-esét, de ekkorra már 8 társat elvesztett – sőt, végül a 18. játszmában, amikor pedig már csak 9 futás hiányzott 9 dobásból, Navín ul-Hak az utolsó két ütőst is kiejtette, így Afganisztán győzött, továbbjutott, Ausztrália pedig kiesett!

Az elődöntők párosítása tehát: szerdán este (magyar idő szerint már csütörtökön) Afganisztán–Dél-Afrika, csütörtökön (magyar idő szerint délután–este) pedig India–Anglia.


Alapból nem látható kép
×