Több okból is büntettek a Pakisztán–Banglades teszt után

2024. augusztus 26. – Szerző: Krikettgalaxis

Mindkét csapattól pontokat vontak le a lassú játékütem miatt a tegnap befejeződött teszt után, Szákib ál-Hászán pedig egy személyes büntetőpontban részesült, mert játékon kívül a pakisztáni kapus felé hajította a labdát.

Ítélkezés (illusztráció)Ítélkezés (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Pakisztán, mint emlékezetes, túl sok gyors dobóval próbálkozott a mérkőzésen: legtöbben ennek a rossz taktikai húzásnak tulajdonítják történelmi vereségüket. De még emellett pluszban is ráfáztak a sok gyors dobásra: ennek a stílusnak az alkalmazása ugyanis hosszabb ideig tart a hosszabb nekifutások miatt, így ha sokat használják, és nem kompenzálják az így elhúzott időt, könnyen lassú játékütem miatti büntetés lehet a vége! És az is lett: az illetékesek kiszámolták, hogy a 2. játékrészben 6 játszmányi idő veszett el összességében, ezért 6 pontot levontak tőlük a tesztvilágbajnokság tabelláján. Banglades ugyan többet pörgetett, de mindent egybevéve ők is lassúak voltak, ezért tőlük meg 3 pontot vontak le büntetésből. Ráadásul a házigazdák játékosainak 30, míg a vendégekéinek 15 százalékkal csökkentették a meccsdíját is. A két kapitány elismerte a bűnt, és elfogadták az érte járó büntetést.

A levonások eredményeképp Pakisztán tovább közelített az utolsó helyezett Karib-térséghez, míg Banglades visszacsúszott a 7. helyre. Korábban Angliától 19, Ausztráliától 10, Pakisztántól és Indiától pedig 2–2 pontot vontak le ugyancsak lassú játékütem miatt.

Ugyanezen a mérkőzésen, az 5. napon történt, hogy egy alkalommal a bangladesi Szákib ál-Hászán hozzákezdett a dobáshoz Mohammad Rizván ellen, a pakisztáni ütős azonban még nem volt felkészülve a labda fogadására. Miután Rizván hátrafordult, hogy a bengáli kapussal, Litan Dásszal váltson 1-2 szót, majd visszafordult a dobó felé, Ál-Hászán olyan ívben hajította a labdát a Dászhoz, hogy az éppen Rizván feje fölött szállt át. Ez akár veszélyesnek is volt minősíthető. A játékvezető, Richard Kettleborough már akkor figyelmeztette a dobót, utólag pedig tovább vizsgálták az esetet, és Randzsan Madugalla felügyelő megállapította, hogy a cselekedet ütközik a viselkedési kódexszel, annak 1. szintű megsértésének minősül. Ál-Hászán elismerte az esetet, így hivatalos meghallgatásra nem kellett sort keríteni. Büntetésből meccsdíjának további 10%-át vonták el a fent említett 15 mellett, és egy személyes büntetőpontot kapott. Mivel az elmúlt 24 hónapban több személyes büntetőpontja nem volt, így eltiltásra még nem számíthat, de ha két éven belül újabb legalább 3-at gyűjt be, akkor már igen. Ilyen esetben a személyes büntetőpontok eltiltási pontokká alakulnak: egy NH20 vagy ENN kihagyása egy, egy teszt kihagyása két eltiltási ponttal egyenértékű.

Szákib ál-Hászán nem él át könnyű időszakot. Egyrészt otthon megbukott a kormánypárt, amelynek ő is országgyűlési képiselője, másrészt nemrég gyilkossággal is meggyanúsították... (Igaz, amikor a gyilkosság történt, ő 12 000 km távolságban tartózkodott az esettől...)


Alapból nem látható kép
×