Malajzia és nagy szerencsével Kuvait jutott tovább az ázsiai selejtezőből

2024. szeptember 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Az elmúlt napokban lezajlott a 2026-os Húsz20-as világbajnokság első ázsiai selejtezője, ahonnan a házigazda Malajzia jutott tovább az első helyen, míg több dolog szerencsés együttállása következtében Kuvait a másodikon – leszorítva a továbbjutásról Hongkongot.

Kuala Lumpur látképe a Petronas-ikertornyokkal (illusztráció)Kuala Lumpur látképe a Petronas-ikertornyokkal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ázsiából az 5 legjobb csapat korábbi eredményei alapján automatikus vébérésztvevő lesz 2026-ban is, de a fennmaradó három helyért az összes többi válogatottnak sokat kellett, kell küzdenie. A selejtező itt is többszintű: először négy kisebb tornát játszanak, kettőt külön a kelet-ázsiai és a Csendes-óceáni térség csapatainak, kettőt pedig a földrész többi országának. Ezek továbbjutói, valamint az idei vébészereplése alapján kiemelt Nepál, Omán és Pápua Új-Guinea, összesen 9-en alkotják majd a selejtező második fordulóját. A most lezárult selejtező az első forduló első ázsiai tornája volt: innen a két legjobb juthatott be a későbbi 9-es fordulóba.

A hét mostani résztvevő közül három kiemelkedni látszott a többi közül – előzetesen, de aztán nem teljesen lett így mégsem. Ez a három együttes Kuvait, Hongkong és a vendéglátó Malajzia volt: ők pár nappal a selejtező kezdése előtt, felkészülésként egy külön kis bajnokságot is szerveztek maguk között: akkor Kuvait bizonyult hármójuk közül a legjobbnak, Hongkong a másodiknak, Malajzia pedig a harmadiknak.

Most azt lehetett gondolni, hogy ez a három csapat úgyis mindenkit le fog győzni, és az egymás elleni eredményeik rangsorolnak – arra kevesen számítottak, hogy Szingapúr is beleköphet a levesükbe. Főként azért, mert mióta pár évvel ezelőtt legjobb játékosuk, Tim David átigazolt az ausztrál válogatotthoz, jelentősen meggyengültek – most viszont megmutatták, hogy talán a jövőben megint számolni kell velük: ezen a tornán legyőzték ugyanis Kuvaitot, és Malajziától is csak egyetlen futással kaptak ki.

A többi három résztvevő, a Maldív-szigetek, Mianmar és Mongólia valóban nem sok vizet zavart: ők a többi négytől mindig simán kikaptak, és csak egymás elleni eredményeik döntötték el, hogy milyen sorrendben végeznek az 5–7. helyen: végül a Maldív-szigetek lett az ötödik, Mianmar a hatodik és Mongólia az utolsó. Szegény mongolok nagyon kilógtak lefelé: Szingapúr ellen még egy negatív világrekordot is beállítottak azzal, hogy 10 futás után kiesett az utolsó ütősük is...

De térjünk vissza a nagyokhoz! Mivel Szingapúr Hongkongtól és Malajziától kikapott, így végül nem volt esélyük bekerülni az első háromba. Malajzia legyőzte Hongkongot, Kuvait pedig Malajziát – ennek következtében rendkívül izgalmasra alakult a vége! Az utolsó meccs előtt Malajzia 10 ponttal állt az élen, Kuvait és Hongkong pedig 8-cal–8-cal követte őket úgy, hogy Kuvait NFA-ja egy hajszállal jobb volt Hongkongénál. És az utolsó meccsen pont ez a két csapat találkozott: lényegében a mérkőzés egy döntőnek felelt meg! Az első játékrészben Hongkong 139 futást ért el, ami nem túl sok, de utána Kuvait igen gyengén kezdte a kergetést: 4 játszma alatt csupán 11/2-re voltak képesek. Így aztán nagyon érett már a hongkongi továbbjutás – de az eső közbeszólt, és nem lehetett folytatni a találkozót! Mivel ahhoz, hogy legalább DL-lejárással eredményt lehessen hirdetni, legalább 5 játszma szükséges lett volna, így kijelenthetjük: valószínűleg egy le nem játszott játszmán múlt, hogy Kuvait lett a továbbjutó! Hiszen így maradt a pontosztozkodás és maradt számukra a hajszálnyi NFA-előny.

Ami az egyéni teljesítményeket illeti: 216 futással a maláj Syed Aziz végzett az ütősranglista élén, míg a dobóknál a kuvaiti Jászín Patel lett a legjobb 15 kapuval. Ketten igazán kiemelkedő eredményt is fel tudtak mutatni – bár a szépséghiba az, hogy csak a nagyon gyenge Mongólia ellen... Az első Ayush Shukla*, a hongkongi dobó volt, aki 4 szűz játszmát hozott le, a másik pedig a szingapúri Harsa Bháradvádzs, aki 6/3-as eredménnyel dobott: ez a világon a második legjobb férfi NH20-ban.


Alapból nem látható kép
×