Két napon belül másodszor győzte le a Saint Lucia a Barbadost

2024. szeptember 22. – Szerző: Krikettgalaxis

Ahogy tegnap, úgy ma is a Saint Lucia Kings és a Barbados Royals összecsapását hozta a napközbeni meccs a CPL-ben: bár most sokkal több futás született, de a végkimenetel ugyanaz lett, vagyis a Kings győzelme. Akik így máris listavezetőkké váltak.

A Saint Lucia-i Piton-hegyek (illusztráció)A Saint Lucia-i Piton-hegyek (illusztráció)

A kép szerzője: Rennboot (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Tegnap játszották az idei CPL első olyan mérkőzését, amire semleges pályán került sor: akkor a Barbados és a Saint Lucia találkozott Guyanában. Ma pedig máris megismétlődött ugyanez a párosítás, ugyanitt! Ráadásul abban sem különbözött a két meccs, hogy mindkettőt nappal játszották, holott a CPL-mérkőzések elsöprő többségére este szokott sor kerülni. Tegnap a Barbados igen alacsony, 100 alatti célt tudott csak felállítani, amit a Saint Lucia könnyedén lekergetett: most itt volt az esély a visszavágásra – a Kingsnek pedig itt volt az esély arra, hogy egyedüli 12 pontos csapattá válva átvegyék a vezetést a tabellán.

Abban nincs semmi meglepő, hogy a múltkori győztes Saint Lucia ugyanazzal a 11-gyel állt ki (csak a kapus most nem Johnson Charles, hanem Tim Seifert volt), de az talán egy kicsit furcsának tűnhet, hogy a Royals sem változtatott semmit. Legfeljebb az ütősök sorrendjén, mint látni fogjuk.

Múltkor nem jött be a Barbadosnak, hogy az ütést választották, így most, ismét megnyerve a pénzfeldobást, a dobással való kezdés mellett döntöttek. Az első két játszmát le is tudták hozni engedett határ nélkül, aztán, bár Charles bejelentkezett kettővel, ki tudták ejteni Faf du Plessist: eddig nem rossz a Royals részéről. Csakhogy ezek után Charles hasonlóan folytatta: nemsokára már a második hatosát ütötte (amúgy mindkettőt átváltós ütésből), és a 3. rendű Ackeem Auguste is megkezdte a 4-esek gyártását. Az erőfölény 42/1-re végződött, 10 játszma után pedig 65/1 volt az állás: alapvetően nem sok, de visszaemlékezve tegnapra, mégis jónak mondható eredmény. A 12. játszmában Charles egy újabb hatossal már a maga 50-esét is elérte, viszont utána a következő dobásból már jött a dobók áttörése: a mai első játszmáját dobó Nyeem Young labdájába csak beleélezni tudott, és elkapták. A 15. játszma után látott 102/3 már most több volt, mint amit tegnap a Barbados elért, de a Saint Lucia nem elégedett meg ennyivel: a frissen beállt Seifert igazán agresszív módba kapcsolt, és a félidő végéig 25 dobásból 45-neskit hozott össze. Közben, a 18. játszma végén Auguste visszavonult, ami egy érdekes kérdést vet fel. Nem tűnt ugyanis sérültnek, mégis úgy könyvelték el, hogy sérülés miatt vonult vissza. Tudvalevő, hogy ha nem sérült, hanem önként vonul vissza, az kiesésnek számít, míg a sérülés esetén történő visszavonulás nem számít annak. Mostanában egyre többet látunk olyat, hogy taktikai okokból, ha egy ütősnek lassan megy a játék, önként a kiesést választja – elgondolkodtató, hogy nem most is ez történt-e, és a sérülés bejelentése nem is valós? Mindegy, ezen végülis, hogy most kiesésnek számít-e vagy nem, nem sok minden múlt, a lényeg, hogy a csapat ezúttal 162 futást tudott felhalmozni, ami igen fenyegetőnek tűnhetett az ellenfél számára.

De vagy nagyon más volt ma a pálya, vagy egy nap alatt kielemezték, hogy mit kell tenni, és ezt jól is valósították meg: a Barbados ütősei ugyanis villámrajtot vettek. Kadeem Alleyne és Quinton de Kock ugyanis csupán 4 játszma alatt 5 négyest és 4 hatost hozott össze, ami 52/0-hoz vezetett: máris a Royals vált a meccs esélyesévé! Ezt a lendületet azonban két dolog is megakasztotta a folytatásban. Az egyik Alzarri Joseph, a dobó volt, aki az 5. játszmában kiejtette De Kockot – a másik viszont Rahkeem Cornwall, a 3. rendű ütős, aki ma annak ellenére kapott újra bizalmat, hogy eddigi 4 játékrésze alatt csak 2, azaz kettő futást tudott összekaparni! Ma is igen lassan indult, 11 vele szembeni dobás után még csak 3 pontja volt, sőt, a 12-edikből ki is esett: most már tényleg nem lenne meglepetés, ha legközelebb kitennék a csapatból, vagy csak dobásra használnák... Tovább fokozta a Barbados hirtelen indult hanyatlását, hogy a 9. játszmában a már 47-nél tartó Alleyne is kiesett, a 10. játszmában pedig Rovman Powell is – de a félidő felénél látott 87/4 még mindig számukra tűnt kedvezőbbnek. Az viszont nem, hogy innentől kezdve igencsak lelassult a pontgyűjtésük (sőt, a 14. játszmát például Núr Ahmad szűzre dobta), és amikor például David Miller is éppen elkezdett volna jobban beindulni, szinte rögtön elkapták őt is. A győzelemhez szükséges pontarány egyre csak nőtt, és egy-egy újabb kapu is el-elveszett: a végére így nem tudták elérni a célt, és 13 futással kikaptak.

A Royals így rövid idő alatt az első helyről máris a harmadikig csúszott vissza, míg a Saint Lucia 12 pontra följőve az első helyet foglalta el a tabellán.


Alapból nem látható kép
×