Elképzelhető, hogy Dwayne Bravo búcsúmeccsét láttuk a CPL-ben

2024. szeptember 24. – Szerző: Krikettgalaxis

A legendás játékos, akiről tudni lehetett, hogy a CPL után visszavonul, a mai mérkőzés végén könnyes szemmel, sérülten ballagott le a pályáról: lehet, hogy többé sosem látjuk már őt hivatalos tétmeccsen! A találkozót egyébként csapata, a Trinbago Knight Riders csúnyán elbukta a vendég Saint Lucia Kings ellen.

A Saint Lucia-i Piton-hegyek (illusztráció)A Saint Lucia-i Piton-hegyek (illusztráció)

A kép szerzője: Rennboot (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Végjátékához közeleg a CPL: a négy továbbjutó kiléte már eldőlt, csak a sorrendjük nem, vagyis emiatt az sem, hogy ki melyik ágon folytatja a rájátszásban. Ezúttal a listavezető Saint Lucia látogatott Trinidadra, ahol a papíron talán legerősebbnek látszó, ám a pályán többször is megingó Knight Riders fogadta őket. A kékek nagyon jó, négyes győzelmi sorozatban voltak: utoljára két héttel ezelőtt kaptak ki – éppen a Trinbagótól!

A hazai kapitány a dobást választotta: múltkor egy nagyon nagy kergetés sikerült nekik, és talán ebből merített önbizalmat. Ráadásul az idei szezonban a nappali meccsek többségét a kergető csapatok nyerték – és ez is egy nappali találkozó volt. Sőt, ünnepnapi is: ma ünneplik ugyanis Trinidad és Tobagóban a köztársaság 1976-os kikiáltásának évfordulóját.

A TKR változatlan összeállításban lépett pályára múltkorhoz képest, míg a Saint Lucia egyet cserélt: náluk Mikkel Govia helyére visszatért Shadrack Descarte.

Az első játszmában még úgy tűnt, ma nem várható olyan sok futás, mint legutóbb, amikor egy 200-közeli célt vadászott le a Trinbago. Most ugyanis 6 dobásból csak egyetlen futás született, ráadásul Johnson Charlest majdnem el is kapta maga a dobó, Akeal Hosein. De ez volt az utolsó pillanat, amikor kevés futásra számíthattunk: innentől kezdve ugyanis Charles és Faf du Plessis sebességet váltott, és szórni kezdték a pontokat. Az erőfölény végére például már 54/0-n álltak. Aki olvasta a legutóbbi CPL-hírünket, tudja, hogy Andre Fletcher 15 futással leelőzte Charlest a CPL történetének ütősörökranglistáján – most Charles máris visszaelőzött. És nem állt meg itt. 10 játszma után már 110/0-nál jártak Du Plessis-vel, sőt, 12.3 után már 145-nél: ezzel megdöntötték a Saint Lucia első kapus társulási rekordját, ami eddig 139 volt – nem mások által, mint Charles és az éppen emlegetett, akkor még itt játszó Fletcher! A 13. játszmában azonban Jayden Sealesnek sikerült kiejtenie a már 89-nél járó Charlest, majd a 16. játszmában Kieron Pollardnak Du Plessist is – ezek után egy kicsit lassult ugyan a Kings, és több kaput is elvesztett a végéig (Pollard négyes zsákmánnyal zárt), de így is 218-ig robogtak előre. Tovább bonyolította a Trinbago helyzetét, hogy még a 7. játszmában, amikor Dwayne Bravo a mezőnyben egy elkapással próbálkozott, húzódást szenvedett, ami miatt például dobni már be sem állt ma.

Egy ekkora cél eléréséhez egyetlen út vezethetett volna: ha már az elejétől mindenki gyorsan halad, és nem veszik el túl korán túl sok kapu. De ezek egyike sem teljesült. Jason Roy, az egyik nyitó ütős ugyan sokáig húzta, de már a 2. és a 4. játszmában is elvesztette egy-egy társát, aztán a hatodikban még kettőt: az erőfölény így 42/4-gyel zárult – sőt, a következő két játszmában még két ütős kiesett (közben egyébként több igen látványos elkapást is láthattunk a külső pályán), köztük Pollard és Hosein is kacsával: mindenki tudta, hogy a félidő felénél látott 72/6-os állásból már nem lehetett visszaút. Az mondjuk igaz, hogy a még mindig a pályán levő Roy és a 8. rendű Chris Jordan egy egész jó párt hozott össze: 59 közös futásukkal csapatrekord 7. kapus társulást tudtak alkotni. De ez sem volt elég semmire: 16 játszma után már bőven 20 fölött járt a szükséges pontarány, és ekkor már csak 2 kapujuk maradt – sőt, 17.3-ban kiesett a 9. ütős is, így a sérült Bravónak kellett bejönnie! Ő pedig bejött, majd egy melléütés és egy kivédett labda után le is ment: nem bírta tovább a sérülés miatt. A 40 éves, legendás játékos, aki a CPL legtöbb kapuját szerezte (129-et), de más ligákban és a nemzetközi színtéren is nagyot alkotott, már korábban bejelentette, hogy az idény végén visszavonul a klubkrikettől is – és bár csapatának lesznek még meccsei idén, a most a szemében csillogó könnyek alapján sejteni lehetett, hogy sérülése van olyan súlyos, hogy ő azokon már nem lesz ott. Vagyis: ez lehetett az utolsó hivatalos krikettmeccse! A pályán mindenki érezte a pillanat jelentőségét, és minél többen igyekeztek kezet fogni vagy akár egy pillanatra ölelést is váltani Bravóval. És csak úgy mellesleg: ezzel a mai mérkőzés is véget ért, és a Saint Lucia 80 futással, vagyis jó nagy arányban nyert.

A vendégek ezzel megerősítették listavezető pozíciójukat, most már 4 ponttal vezetnek a második helyezett előtt – igaz, egy kicsit többet is játszottak, mint három üldözőjük. A Trinbago továbbra is a negyedik, ugyanúgy 10 ponttal, mint a 2. és a 3. helyezett.


Alapból nem látható kép
×