Véglegesítették Szanat Dzsajaszúrija edzői állását

2024. október 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Szanat Dzsajaszúrija már több hónapja ideiglenes edzőként vezette a Srí Lanka-i férfi válogatottat, de most, mivel annyira elégedettek voltak az eredményeivel, 2026-ig szerződést kötöttek vele.

Srí Lanka-i zászló (illusztráció)Srí Lanka-i zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A világbajnok mindenes Dzsajaszúrija azok után sem szakadt el teljesen a krikettől, hogy játékospályafutását befejezte: többek között két időszakban a válogatóbizottság elnöke is volt a Srí Lanka-i Krikettszövetségnél. Edzőként azonban nincs túl sok tapasztalata – júniustól kezdve mégis ő lett a Srí Lanka-i válogatott megbízott, ideiglenes edzője.

Azóta a válogatott olyan eredményeket ért el, amikre a világ felkapta a fejét: 27 év után először győzték le Indiát egy ENN-sorozatban, 10 év után megnyertek egy tesztmeccset Anglia ellen (ráadásul idegenben), aztán pedig 2–0-ra lesöpörték Új-Zélandot is egy tesztsorozatban.

Dzsajaszúrija több, vele készült interjúban korábban elmondta, hogy edzőként elsődleges feladatának egy olyan környezet kialakítását tartja fontosnak, ahol a játékosok szabadsággal tevékenykedhetnek. Úgy tűnik, a játékosok pedig vevők is a módszereire: többen is pozitív visszajelzéseket adtak már a nyilvánosság előtt.

Az edző, miután bejelentették a végleges kinevezését, elmondta: elsősorban önbizalmat és bizalmat hozott a játékosok közé – és egy kis szerencséjük is volt. Mint fogalmazott: Ők [..] tehetségesek, az egyetlen dolog, amit én adtam, a bizalom volt, és az, hogy ott vagyok velük. Beszélhetnek hozzám és megvitathatunk akármit.

Amikor válogatóként tevékenykedett, pont ezt a hozzáállását kritizálták sokan: túl közvetlen volt a játékosokhoz, tanácsokat és útmutatásokat adott nekik a meccsek előtt, néha meg még közben is – most ugyanezt pozitívumként emlegetik vele kapcsolatban. Nem rejti véka alá az érzelmeit sem: eddigi rövid edzői pályafutása során is gyakran lehetett látni a határvonal mellett állva, lelkiállapotát mindenki számára kimutatva. Anydzseló Mattijúsz a második Új-Zéland elleni teszt során meg is említette róla: ő néha ideges lesz, de nem hagyja, hogy ugyanez megtörténhessen a játékosaival.

Valószínűleg jót tesz az is, hogy Dzsajaszúrija tősgyökeres Srí Lanka-i. Eddig a válogatott 14 véglegesített edzője közül csak ő a negyedik, aki nem külföldi. Így nincs rábízva valamiféle tolmácsra, hogy átadja az üzeneteit mindenkinek: nem csak a tudás, de az érzelmek is könnyebben áramolhatnak közte és a játékosok között anyanyelvükön.

Az edző hisz az apró dolgok szerepében: az edzéseket megpróbálja érdekessé tenni, és kezdés előtt, ha kell, megváltoztatni pár kis dolgot, hogy az egész légkör kellemes legyen mindenki számára. Mint mondta, fontos, hogy élvezzék és összepontosítsanak, de ha vége, nyugodtan kapcsoljanak ki – ne érezzenek magukon nyomást, amikor nem játszanak.

De persze nem csak a lélektani dolgokra figyelnek oda, hiszen 2024-et írunk. Rengeteg pénzt elköltöttek az országban egy adatelemző agytröszt kiépítésére, amelynek segítségével rengeteg adatot kapnak mindig az ellenfélről, amelyeket részletesen kielemeznek, és ezek alapján már 48 órával a mérkőzés előtt megbeszélik az ezek alapján (is) kidolgozott terveket.


Alapból nem látható kép
×